Body Mind Soul
Alege să fii bine! Alege-te pe tine!
Resurse Video
Articole recente
Două vorbe despre iubirea de sine
Dacă tu nu te iubeşti pe tine, cum vrei să te iubească altcineva? şi Dacă tu nu te iubeşti pe tine, nici pe alţii n-o să-i poţi iubi. sunt două vorbe pe care le-am tot auzit de la oameni interesaţi de dezvoltarea lor personală şi pe care le-am citit de multe ori în...
Ce ne facem cu micul dejun?
Deşi ştim cu toţii cât este de important să luăm micul dejun înainte de a ne concentra pe activităţile noastre, putem spune că acesta este cea mai ignorată masă principală. Sărim peste micul dejun fiindcă nu avem timp de el – ne grăbim să ajungem la serviciu, să ducem...
Rețete
Recomandări cărți
Laura Cosoi, Forma gustului. Reţete din interior spre exterior (Bucureşti, Editura Curtea Veche, 2019)
Într-o vreme în care nu găteam aproape deloc şi-n care susţineam sus şi tare că gătitul e o corvoadă, o pierdere de vreme şi o sursă de nervi, mama mi-a făcut cadou cartea de reţete a Laurei Cosoi. Prima dată când am răsfoit-o mi s-a părut prea sofisticată, cu nume de mâncăruri pe care abia le puteam pronunţa şi mi-am zis că n-o să gătesc eu niciodată aşa ceva. Totuşi, i-am dat o şansă.
Am fost foarte surprinsă să găsesc în Introducere o adevărată poveste a mâncării şi a felului în care ne putem bucura de ea, ascultându-ne corpul şi cunoscându-i nevoile: „…nu ţin diete restrictive, nu mă înfometez. Dimpotrivă! Masa este un prilej de bucurie şi de răsfăţ pentru mine, iar tot ce fac e să-mi ascult corpul, să ţin seama de necesităţile lui, de ce anume îi place şi îi face bine sau de ceea ce respinge”. Dar important nu este doar ce mâncăm, ci şi cum mâncăm: „Uneori mâncăm pentru că suntem stresaţi; alteori, deşi suntem sătui, parcă am dori ceva dulce sau bun, nu ştim exact ce. Şi nu ştim fiindcă, de fapt, avem nevoie de ceva care să ne echilibreze o stare emoţională, şi nu de hrană propriu-zis.”
Mâncarea ne asigură energia zilnică, are un imapct asupra sănătăţii noastre, ne oferă plăcerea gustului şi
poate avea şi o funcţie socială. Însă ea are şi o semnificaţie spirituală: „Mulţumesc întotdeauna pentru ce
am în farfurie şi nu mănânc pentru a-mi calma emoţiile. Atunci când te simţi împăcat cu tine, nevoia aceasta dispare de la sine, iar viaţa devine o şi mai mare bucurie.” Autoarea recomandă alimentaţia conştientă şi subliniază beneficile fizice, mintale şi spirituale ale acesteia: „Aş sfătui pe oricine s-a luptat cu fel şi fel de diete de-a lungul vieţii să încerce măcar o dată alimentaţia conştientă. Să nu se hrănească privind la televizor, conversând pe WhatsApp sau fiind cu gândurile aiurea, ci având toată atenţia îndreptată spre ceea ce are în farfurie, acel mix de arome şi culori. Se spune că unde se află mintea noastră acolo se află şi energia noastră. […] Alimentaţia conştientă ne învaţă cum să interpretăm limbajul trupului şi să alegem cele mai hrănitoare nu numai pentru organism, ci şi pentru minte şi suflet. Iar rezultatele pozitive ale alimentaţiei conştiente se menţin o viaţă, nu doar câteva luni sau ani. Hrana ne schimbă şi tocmai de aceea merită să-i acordăm importanţă.”
Dacă Introducerea m-a cucerit, am decis să încerc şi câteva reţete din interior spre exterior, care s-au dovedit a fi chiar simple şi gustoase şi, în plus, diversificate: supe, salate, feluri principale, deserturi şi băuturi. Fiecare reţetă conţine lista cu ingredientele necesare şi paşii pe care trebuie să îi urmăm pentru a pregăti respectivul fel de mâncare. Reţetele sunt simple, explicate clar, cu detalii, astfel încât nu trebuie să fii vreun bucătar-şef ca să le poţi prepara. În plus, un lucru foarte util este faptul că sunt enumerate beneficiile unor ingrediente folosite în reţete. În final, Laura Cosoi nu ne doreşte „Poftă bună!”, ci „Poftă de viaţă!”.
Adelina
Înscriere Newsletter
Înregistrează-te acum pentru a primi ultimele noutăți.